top of page
Black%20Pig_edited.png
Matindustrins baksida!

Handlar du med hjärtat och för bättre hälsa eller för plånbokens bästa?


"Matens pris- boken som matindustrin inte vill att du ska läsa" är en bok som är skriven av Sveriges Radio-reportrarna Malin Olofsson och Daniel Öhman, som rest jorden runt i jakten på den billiga matens verkliga kostnader. Enligt Malin och Daniel har vi aldrig förr lagt så lite pengar på mat. Baksidan är en utveckling som är på väg att få världens livsmedelsförsörjning att kollapsa. Prispressen har förvandlat bondgårdar till resultatenheter i en multinationell industri.

Frågan är om vi som konsumenter är medvetna om att vi hela tiden gör val när vi handlar?

Val kring vad det är för livsmedelsproduktion vi vill stödja!

Handlar du med hjärtat och för en bättre hälsa eller låter du pengarna och plånboken styra dig?

Här är lite av innehållet i boken:

Om grisuppfödningen i Danmark

I Danmark föds över 25 miljoner grisar upp varje år. Sedan mitten av 90-talet har exporten till Sverige fyrfaldigats. 

Av de 90 000 ton griskött som importeras till Sverige årligen kommer 40 000 ton från Danmark. Det Danska grisköttet är jättebilligt, fläskfilén kostar sällan mer än 59:90 per kilo – mindre än hälften av normaltpris för svensk fläskfilé.

 

Danskt kött är billigt men till vilket pris egentligen?

Ekots granskning visar att grisarna plågas på danska gårdar.

  • Allt fler djur misshandlas av bönderna på väg till slakten för att snabbare få in dem i lastbilarna och pressa priserna.

  • I Danmark hålls var fjärde sugga inspärrad i en bur hela sitt liv. Buren är så trång att de inte kan vända sig om. Det här är helt lagligt i Danmark. Konsekvenserna är sår och varfyllda bölder efter skavning från burarna. Det får inte förekomma. Ändå drabbar just det var femte dansk sugga. 

  • Uppemot 90 procent lider av skador på magsäcken. Skadorna skulle minska om grisarna fick halm att tugga på. Trots att lagen kräver att grisarna ska få halm eller strö struntar många bönder i det eftersom det betyder mer arbete och större kostnader. Halm är ett fanskap säger en bonde.

  • Rutinmässig svansklippning är olaglig. Enligt EU:s livsmedelsmyndighet kuperas dock 99 procent av de danska grisarna ändå.

 

Växthus i Holland utan sol och jord

I ett kapitel beger de sig till Holland för att titta närmare på de artificiella växthus - stora som elva fotbollsplaner  - i vilka många av våra frukter och grönsaker produceras helt utan sol och jord och med hjälp av miljöskadlig naturgas. 
 

Pangasiusfisk odla med hjälp av antibiotika.

I ett annat kapitel åker Malin och Daniel till Vietnam för att granska den i Sverige mycket populära och billiga pangasiusfisken. Det visar sig att den odlas med hjälp av antibiotika i dyiga, miljöskadliga dammar, och matas med så mycket fiskmjöl att det till slut går åt mer (vild) fisk för att föda upp den än vad odlarna får ut. Detta trots importörernas försäkran om att den lever uteslutande på vegetabiliskt foder.
 

Förbjudna bekämpningsmedel i Brasilien vid sojaodling

Avsnittet om Brasilien handlar om ogästvänliga boskapsuppfödare och sojaodlare. Olofsson och Öhman avslöjar bland annat att den soja som vi importerar till Europa för att göda våra djur med, är odlad med hjälp av bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU. Gifterna dödar tusentals människor varje år.

 

Vi får läsa om småbrukaren Jorge José som dog av att bära det extremt farliga bekämpningsmedlet 2,4-D i en besprutningsväska, och vi får möta 22-årige Christiano Ketzer som en dag råkade andas in ångor från insektsmedlet metamidofos - en kollega på gården hade glömt att skruva på korken på en av dunkarna - med konsekvensen att han förlorade medvetandet och några veckor senare vaknade upp förlamad.

 

"Konsumenter kan rösta med plånboken"!

Stämmer det? Gör vi det i praktiken? 

Röstar vi verkligen för detta?

Kanske, men man kan fråga sig hur fritt valet är, och hur medvetna väljarna är om alternativen. Olofsson och Öhman konstaterar att mäktiga ekonomiska intressen är mycket engagerade i våra matvanor.

  

  • I USA gör kött-, mjölk- och äggindustrin allt den kan för att påverka och muta kostrådgivarna, som i nitton fall av tjugo anser att amerikaner äter för mycket kött. Samma industri bekostar de forskningsrapporter som stödjer de ur miljöhänsyn katastrofala fett- och köttdieter som blivit så  populära också i Sverige. 

 

Olofsson och Öhman uppmanar läsaren att ta personligt ansvar och ger en hel del råd och tips, men landar ändå i slutsatsen att huvudansvaret måste föras tillbaka till politikerna. Det är de som har makt att stifta lagar och det är de som kan rikta stöd till miljövänlig matproduktion - så att konsumenten har råd med den hållbara maten.

Vill du värna om din egen hälsa, människor, djur och vår miljö?

Köp i så fall så mycket det går av Kravmärkta, ekologiska produkter av kött, fisk, fågel, frukt och grönsaker m.m. Köp också så mycket du kan av Fair Trade märkta varor, som värnar om goda arbetsförhållande och rättvisa löner för de som arbetar med att producera varorna.

 

Näringsterapi

Vid en konsultation hos mig som näringsterapeut får du råd om hur du kan använda maten som medicin och om kosttillskott och örter som kan vara till hjälp på olika sätt för att förbättra din hälsa.

bottom of page