Omega 3 en antiinflammatorisk fettsyra!

Health Shake
 

I vår moderna kost får vi i oss en alldeles för hög andel av fettsyran Omega-6 i förhållande till den inflammationshämmande fettsyran Omega-3. Omega 3 får vi istället anstränga oss för att få i oss tillräckligt av. Hög andel Omega 6 till Omega-3 gynnar inflammatoriska processer.

Fettsyra sammansättningen i våra kroppar påverkar också vår ämnesomsättning. Ser man på djuren så har de snabba djuren som t.ex. Kolibrin en fettsyra sammansättning med hög andel Omega 3 medan Björnen lagrar stor mängder Omega 6-fettsyror i sin fettreserv innan de ska gå i idé, då ämnesomsättningen sjunker. Människan behöver mycket Omega 3 i sin kost, annars blir vår ämnesomsättning långsam, vi går upp i vikt och vi kan börja känna oss trötta och sömniga precis som en vintersovande björn.


De senaste 100–150 åren har det skett en dramatisk ökning av Omega 6 som finns i margariner, solrosolja, majsolja, matolja, vindruvskärnolja, jordnötsolja, bomullsolja, palmolja, dessa ingår ofta i bakverk och halvfabrikat. Ratiot mellan Omega-6 och Omega-3 är nu 20–30:1 istället som tidigare 1:1 eller 2:1.


Omega 3 förtunnar blodet hos djur och människor, vilket gör att vårt blod flyter fritt, våra ögon ser och att våra hjärnor fattar snabbare beslut med större klarhet. Omega 3 har betydelse för cellandningen och fungerar som en ”syremagnet” och ger oss mer energi och gör oss piggare.


Omega 6 har motsatt funktion, det gör blodet tjockare och Omega 6 stelnar och orsakar inflammationer i vävnaderna. Omega 6 påverkar våra cellmembran så de får ett hårdare skal, cellmembranen ska vara lagom mjuka för att näringen från maten vi äter ska komma in och slaggprodukter ska kunna ta sig ut. Hög andel av Omega 6 leder till näringsbrister och till att slaggprodukterna som inte kan ta sig ut förgiftar oss långsamt och vi blir till sist sjuka med symtom som värk, stelhet i våra leder och hudproblem då cellerna inte klarar av att nybildas. Vi kan också få besvär med magen, hjärtat, koncentration, ork och energi.


Bästa Källan till Omega 3 är:

  • Algolja är en bra form av tillskott för att inta Omega 3. I naturen äter små fiskar fytoplankton, en mikroskopisk alg rik på klorofyll, större fiskar äter de mindre fiskarna och får på så sett sitt höga Omega 3-innehåll. Omega 3 finns därför rikligt i fet fisk som makrill, lax och sill. Tyvärr innehåller fiskoljan ofta också kvicksilver och dioxiner då tungmetaller lagras i fettvävnaden och kan därför blir koncentrerad i fiskoljan. 

  • Linfrön, gärna groddade, linfröolja, chiafrön och hampafrön innehåller förstadiet till Omega 3. Omega 3 är mycket instabilt och värmekänsligt, härsknar extremt lätt och blir då skadligt, förvara därför Omega-3 oljor i kylen. Linfröolja kan frysas in i mindre mängder o tas fram efterhand. 

  • Alla gröna bladgröna växter i synnerhet spenat, romansallad och ruccola innehåller en hög andel av Omega 3, en av de högsta nivåerna av Omega 3 finns i portlak, en vanligt förekommande vild växt. Det lättast sättet att få i sig hög andel av bladgrönt är genom att dricka gröna smoothies, mixa då frukt, bär och gröna blad. 

  • Animaliska källor från vilda djur och från djur som får gå och beta gräs, innehåller en högre andel Omega-3, kött från djur som får äta kraftfoder innehåller mer Omega-6. 


Näringsterpi hos Hälsovägvisaren

Hos mig som Näringsterapeut kan du få hjälp med hur du på olika sätt kan minska inflammationer i kroppen. Jag ger råd om hur du kan reducera tungmetaller och patogener som kan vara orsaken till diffusa och oförklarliga symtom samt om hur du använder maten som medicin, om läkande örter och tillskott m.m.