top of page

Omega 3 en antiinflammatorisk fettsyra!

Health Shake

I vår moderna kost får vi i oss en alldeles för hög andel av fettsyran Omega-6 i förhållande till den inflammationshämmande fettsyran Omega-3. Omega 3 får vi istället anstränga oss för att få i oss tillräckligt av. Hög andel Omega 6 till Omega-3 gynnar inflammatoriska processer.

Fettsyra sammansättningen i våra kroppar påverkar också vår ämnesomsättning. Ser man på djuren så har de snabba djuren som t.ex. Kolibrin en fettsyra sammansättning med hög andel Omega 3 medan Björnen lagrar stor mängder Omega 6-fettsyror i sin fettreserv innan de ska gå i idé, då ämnesomsättningen sjunker. Människan behöver mycket Omega 3 i sin kost, annars blir vår ämnesomsättning långsam, vi går upp i vikt och vi kan börja känna oss trötta och sömniga precis som en vintersovande björn.


De senaste 100–150 åren har det skett en dramatisk ökning av Omega 6 som finns i margariner, solrosolja, majsolja, matolja, vindruvskärnolja, jordnötsolja, bomullsolja, palmolja, dessa ingår ofta i bakverk och halvfabrikat. Ratiot mellan Omega-6 och Omega-3 är nu 20–30:1 istället som tidigare 1:1 eller 2:1.


Omega 3 förtunnar blodet hos djur och människor, vilket gör att vårt blod flyter fritt, våra ögon ser och att våra hjärnor fattar snabbare beslut med större klarhet. Omega 3 har betydelse för cellandningen och fungerar som en ”syremagnet” och ger oss mer energi och gör oss piggare. Omega 3 finns rikligt i fet fisk, hampafrön, chifrön, linfrön, gröna blad som t.ex. romansallad men även i alger som det görs Omega 3 tillskott av. Det är bäst att inta Omega 3 tillskott i vegetabilisk form.


Omega 6 har motsatt funktion, det gör blodet tjockare och Omega 6 stelnar och orsakar inflammationer i vävnaderna. Omega 6 påverkar våra cellmembran så de får ett hårdare skal, cellmembranen ska vara lagom mjuka för att näringen från maten vi äter ska komma in och slaggprodukter ska kunna ta sig ut. Hög andel av Omega 6 leder till näringsbrister och till att slaggprodukterna som inte kan ta sig ut förgiftar oss långsamt och vi blir till sist sjuka med symtom som värk, stelhet i våra leder och hudproblem då cellerna inte klarar av att nybildas. Vi kan också få besvär med magen, hjärtat, koncentration, ork och energi.


Näringsterpi hos Hälsovägvisaren

Hos mig som Näringsterapeut kan du få hjälp med hur du på olika sätt kan minska inflammationer i kroppen genom att bl.a. balansera fettsyrorna, reducera tungmetaller och patogener samt om hur du använder maten som medicin, om läkande örter och tillskott m.m.



bottom of page