top of page

Inflammations orsaker

Allt fler experter har börjat misstänka att kronisk inflammation är nyckelpunkten hos de flesta stora degenerativa sjukdomar och andra besvär.

Födelsedagsfest med Ice Cream

Inflammationer bakom många sjukdomar!

Man har länge vetat att Crohns sjukdom och Ulcerös kolit beror på inflammationer men även hjärtsjukdomar, diabetes, astma, demens, depression, artrit, reumatism, astma, fibromyalgi, MS, Hashimotos, hypotyreos och cancer anses numera bero på inflammationer. Fetma är ytterligare ett inflammationstillstånd.


Orsakerna till inflammation kan vara flera:

Tungmetaller som kvicksilver och andra gifter samt nedsatt avgiftning.

Kost, med mat som gynnar inflammation eller allergier/överkänsligheter.

Infektioner av virus- bakterier- parasiter- och svampinfektioner och toxiner av dessa.

Näringsbrister, B-vitamin-, Magnesium- Zink- och D-vitaminbrist samt fettsyraobalans kan leda till inflammation.

Tungmetaller, gifter m.m.

Aldrig för har människor utsatts för så mycket olika giftiga ämnen som idag. Det handlar om tungmetaller som kvicksilver, aluminium, koppar, bly, luftföroreningar, läkemedel bekämpningsmedel, plaster, industriella rengöringsmedel och tusentals nya kemikalier samt strålning. Gifterna hotar oss på flera sätt, dels förgiftar de kroppen direkt och skadar hjärnan, levern, centrala nervsystemet och andra viktiga organ. Immunförsvaret försvagas av olika gifter och detta kan ge upphov till inflammation, belastningen av gifter i kombination av inflammation ökar risken för sjukdomar som cancer och många andra sjukdomar som t.ex. Alzheimers, ADHD och Autism.

Med hjälp av t.ex. tungmetallavgiftande smoothies kan man stödja kroppens avgiftning och på så sätt börja stödja kroppens självläkande förmåga.

Mikrobiomet - Viromet

Forskning visar att vårt Mikrobiomet - tarmflora har en av de viktigaste funktionerna i kroppen och är ett av våra viktigaste ”organ” Obalanser här kan vara bakomliggande orsak till många besvär och kroniska sjukdomar. 85 % av immunförsvaret finns i tarmen och dess slemhinna. En väl fungerande tarmflora är viktig för vår hälsa då en god tarmflora minskar inflammationen i kroppen, stimulerar immunförsvaret och skyddar mot upprepade infektioner, kroniska sjukdomar och för tidigt åldrande. I tarmen finns mer än 500 olika arter av bakterier och totalt finns 10 gånger fler bakterier i tarmen än celler i kroppen. 


Mikrobiomet - tarmfloran innehåller virus, bakterier och svamp som är ok att de finns där om de är i balans. Det väldigt vanligt med obalanser i vår tarmflora på grund av att vi ätit antibiotika, läkemedel, p-piller, utsätts för tungmetaller och andra kemikalier, dålig kost, patogener, klorerat dricksvatten samt av stress.


Det har visat sig att i vår tarmflora finns ett helt personligt Virom som innehåller en hel mängd virus, som grundläggs efter födseln. Får vi obalans i vår bakterieflora så får vi obalans i viromet.  En förändring av variationen i viromet och dominans av vissa virus kan kopplas till inflammatoriska tarmsjukdomar, autoimmuna sjukdomar och inflammation i allmänhet.


Det är av stor betydelse för att hjälpa kroppen att börja läka att börja med att reducera tungmetaller, patogena virus, bakterier och svamp.


Näringsterpi hos Hälsovägvisaren

Hos mig som Näringsterapeut kan du få hjälp med hur du på olika sätt kan minska inflammationer i kroppen. Jag ger råd om hur du kan reducera tungmetaller och patogener som kan vara orsaken till diffusa och oförklarliga symtom samt om hur du använder maten som medicin, om örter och tillskott som kan vara till hjälp för dig utifrån de symtom du har.

bottom of page