Annette Löfman
Återhämtning
Vad är återhämtning?
Med ”återhämtning” menas att man sänker sin fysiska aktivitetsnivå och får en upplevelse av lugn och ro. Vårt autonoma nervsystem består av två delar, det parasympatiska och sympatiska nervsystemet. Det parasympatiska nervsystemet har en lugnande inverkan på hjärta och andning och styr arbetet när kroppen inte utsätts för någon påfrestning. Vid hårdare arbete och akut stresspåslag tar det sympatiska nervsystemet över och ökar till exempel blodflöde, hjärtverksamhet, osv. När vi återhämtar oss aktiveras vårt parasympatiska nervsystem och signalerar till kroppen att det upplevda hotet är borta och den fysiologiska beredskapen att ”kämpa eller fly” av tar.
Vid ihållande stress, oro och rädsla aktiveras inte ”lugn- och ro-systemet”, eftersom hotet finns kvar, vilket gör att vi har ett fortsatt stresspåslag, som om motorn var på hela tiden. Vi behöver då hjälp på traven genom att, i motsats till stressbeteenden, engagera oss i lugna aktiviteter och bli medvetna om våra handlingar och tankar, tankar av oro och självfördömande som också ger ett stresspåslag.
Återhämtning är det allra viktigaste för att komma till rätta med stressrelaterad ohälsa! Det är vanligt att när man närmar sig en utmattning försvinner lusten att göra saker man tidigare tyckte om att göra. Man känner sig likgiltig inför det som man i normala fall brukar tycka är roligt och engagerande, som att träna och umgås med vänner m.m. Man bortprioriterar sådant som är återhämtande. Utan tillräcklig återhämtning når vår stressnivå till slut långt över vår stresströskel och leder till en negativ spiral som innebär att vi utvecklar allt fler symtom på utmattning, sömnen blir ofta allt sämre och vi får allt svårare att återhämta oss.
Återhämtande aktiviteter
Att hitta olika sätt för återhämtning är viktigt för att reducera ett annars ständigt stresspåslag. Det finns många former av återhämtning och vad som upplevs återhämtande kan vara olika för olika människor. Gemensamt för alla är att nattsömnen är den viktigaste källan till återhämtning. I övrigt kan både fysisk aktivitet till exempel promenader, gympapass fungera återhämtande och vila till exempel att sitta stilla, ligga på soffan m.m.
Studier har visat att fikapaus på jobbet inte alls innebär någon återhämtning för många. På en arbetsplats skulle det alltså kunna vara mer återhämtande att ta en promenad under rasten än att sätta sig i fikarummet och ”prata jobb” med kollegorna.
Återhämtning behövs på daglig basis och inte minst mellan olika aktiviteter.
Här är exempel på aktiviteter som kan upplevas som återhämtande:
-
Gå en lugn promenad
-
Ta ett varmt bad
-
Läsa en bok, bläddra i en tidning, lyssna på ljudbok
-
Spela ett instrument, sjunga
-
Rita, måla, skapa
-
Meditera, ta korta pauser och göra andningsövning eller andra mindfulnessövningar
-
Träna yoga, träna styrketräning, gå på gympapass
-
Prata med en god vän
-
Baka bröd
-
Lyssna på musik /dansa
-
Leka med hunden, leka med barn
-
Pyssla i trädgården, vara ute i naturen, plocka svamp
Frågeställningar att reflektera över!
Får du den sömn och den återhämtningen du behöver?
Vad ger dig återhämtning?
Behöver du mer tid för återhämtning?
Vad ger dig energi och vad dränerar dig på energi?
Vad behöver du för att hitta balans mellan egna och andras behov?
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
Skulle du vilja träffa andra kvinnor som också har stress- och utmattningssymtom och dela med varandra om er situation?
Skicka i så fall en förfrågan om detta till mig till på e-postadressen halsovagvisaren@gmail.com