top of page

     ”Grönt för Livet"

av  Victoria Boutenko

Health Shake
Stuffed Avocado
Musli Mix
Fresh Produce
Green Juice
Patient on Scale

Om varför det är så bra att äta gröna blad!

Detta är ett utdrag ur Victoria Boutenkos bok "Grönt för livet". Viktoria inleder sin bok med att berätta hur sjuka de var i hennes familj innan de ställde om sina kostvanor.


Victoria led av rubbad hjärtrymt och övervikt, hennes ben var ständigt svullna av ödem, hon vägde 127 kilo och ökade hela tiden i vikt. Hennes make Igor hade varit konstant sjuk sedan barndomen och hade vid 17 års ålder överlevt nio operationer, han led av hypertyros och hade ledgångsreumatism. Igors sköldkörtelläkare gav honom två månader att leva om han inte opererade bort sköldkörteln och reumatism läkaren sa till honom att han skulle förbereda sig på att tillbringa resten av sitt liv i rullstol. Dottern hade astma och allergier och sonen hade diabetes. Victoria var konstant trött och deprimerad och grät sig igenom nätterna och försökte febrilt komma på en livsstilsförändring som skulle göra familjen frisk igen.

Snabba resultat med raw food

Efter att ha ätit sig igenom många olika kostvarianter fastnade hon för vegetarisk raw food – och resultaten lät inte vänta på sig.Familjens hälsa förbättrades så snabbt att hela familjen bara drygt tre och en halv månad senare kunde delta i en löptävling. Till och med sonens blodsocker stabiliserades och symptomen på diabetes upphörde. Men efter sju år med raw food började de att tröttna på råa grönsaker. Även läkningsprocessen avstannade och Igor började t.ex. bli gråhårig. De började fråga sig om det var något som saknades i deras kost.


Schimpansernas kost

Victoria började forska efter den perfekta maten och fokuserade sitt intresse på schimpansernas kost då de är väldigt lika människan. Schimpanserna har identiskt DNA som människan till 99.4 % och har samma A-B-O-blodgrupper som människan och deras hjärnor är väldigt lika våra. De vilda schimpanserna fick dock aldrig aids, cancer, hepatit C, diabetes eller några av de välfärdssjukdomar som så många människor lider av. Hon fann att schimpanserna åt till 50% frukt och 25-50% bladgrönt beroende på säsong, där ut över märg, bark, frön och insekter. Victorias forskning fick henne att förstå att människan behöver äta mycket mer bladgrönt än vi gör. Hon fann också att schimpanserna inte åt senare på dagen eller kvällen, ofta åt de frukt och lite bladgrönt tidigt på morgonen och mer av det bladgröna fram till kl. 16.


Hur skulle man kunna få i sig större mängder av det bladgröna? 

Bladgrönt innehåller fler värdefulla näringsämnen än något annat livsmedel men all denna näring finns lagrad i växtens celler, vilka behöver brytas ner av väldigt noggrann tuggning till en krämig konsistens och det behövs en stark magsyra med ett pH på 1-2 för att dra nytta av näringen. För att få hjälp med tuggande började Victoria mixa de gröna bladen med frukter. Blandningen visade sig både drickbar och nyttig. Genom gröna smoothies så blev det mycket lättare att få i sig större mängder bladgrönt på ett gott sätt, vika är väldigt lättsmälta. Gröna smoothies börjar bokstavligen absorberas redan i munnen, vilket vid matsmältningsproblem med t.ex. låg magsyra gör att näringsupptaget avsevärt förbättras. Det har även visat sig vid studier som Victoria gjort på en grupp människor att många hade saltsyrabrist men efter en tids intag av gröna smoothies förbättrades deras saltsyraproduktion.

Vilken effekt ger det gröna?

Efter två månader med gröna smoothies var familjen positivt överraskade, både Victoria och Igor började uppleva en föryngring, Igors mustasch och skägg började mörkna igen. Victoria upptäckte att hennes begär och sug försvann på kvällar hon fick mer energi än någonsin och rynkorna i ansiktet försvann. Naglarna blev starkare, synen skarpare och hon fick komplimanger för sitt friska utseende. Barnen märkte att de behövde mindre sömn, fick bättre tarmtömningar, starkare naglar och framför allt mindre känsliga tänder.

Vad för gröna blad kan man äta?

Till bladgrönt räknas: broccoli, endiv, frisésallad, grönkål, mangold, morotsblast, romansallad, rosésallad, ruccola, rädisblast. (Samt vetegräs, korngräs och klorella)

Ogräs: som brännässla, groblad, kirskål, klöver, malva, maskros, svinmålla och vinterportlak

Örter: som Aloe Vera, basilika, dill, fänkål, koriander, krusmynta, mynta, persilja och pepparmynta.

Groddar som alfalfa-, bockhornsklöver- broccoli-, klöver-, rädisgroddar, solroskott.


Varför är klorofyllet i det bladgröna så nyttigt?

Klorofyllet är solljus i flytande form och bär med sig betydande mängder syre. Klorofyllets molekyl är anmärkningsvärt lik mänskligt blodets hemoglobin, som innehåller järn i cellkärnan medan klorofyllet innehåller magnesium. Klorofyllet höjer blodstatusen, gör kroppen mer alkalisk-basisk, renar levern, minskar smärta orsakad av inflammation, lenar vid magsår, läker cancer och åderförkalkning m.m. 


Vilket samband finns mellan syrebrist och cancer?

När det gäller sambandet med syre och cancer belönades för över 80 år sedan Dr Otto Warburg med Nobelpriset för upptäckten att cancer orsakas av försvagad cellandning på grund av syrebrist på cellnivå. Enligt Warburg orsakar en skadad cellandning fermentering, vilket resulterar i lågt pH värde (surhetsgrad) på cellnivå. Dr Warburg visade i sin nobelprisvinnande studie, miljön i en cancercell. En normal, frisk cell genomgår en negativ förändring när den inte längre kan ta in syre för att omvandla glukos till energi. I frånvaro av syre, återgår cellen till ett ursprungligt näringsprogram för att vårda sig själv genom att konvertera glukos med hjälp av en fermenteringsprocess. Mjölksyran som produceras genom fermentering sänker cellens pH-värde (balans mellan syra och alkalitet) och förstör förmågan hos DNA och RNA att kontrollera celldelningen. Cancercellerna börjar då att förr öka sig. Mjölksyran orsakar samtidigt en stark lokal smärta medan den förstör cellens enzymer. Cancer framträder som snabbt växande extern cell som täcker en kärna av döda celler. Dr Otto Warburg sa i sitt berömda tal ” Ingen kan idag säga att man inte vet vad cancer och dess primära orsak är. Tvärtom, det finns ingen sjukdom vars primära orsak är mer välkänd, så okunnighete är idag inte längre en ursäkt för att inte göra mer för att förebygga den.” Dr Otto Warburg vann Nobelpriset för att ha visat att cancer frodas under anaerobiska (utan syre) förhållande och sura förhållanden. Med andra ord är huvudorsaken till cancer en försurad kropp. När det gäller bakterier så gynnas de goda bakterierna i våra tarmar av syre medan de patogena bakterierna inte tål syre i gasform. Det är därför vi, om vi inte har tillräckligt med syre i kroppens celler invaderas av ”onda” bakterier som är orsak till flera infektioner och sjukdomar.

Jag rekommenderar varmt att du läser boken ”Grönt för livet”!

Näringsterapi

Hos mig som Näringsterapeut får du vid en konsultation råd om hur du kan använda maten som medicin och om örter och tillskott som kan vara till hjälp för att komma åt orsaken till de symtom som du har.

bottom of page