top of page

Varför är det nyttigt med frukt och bär?

bär

Frukt och bär är väldigt nyttiga och läkande och är bra att äta rikligt av!
Vi behöver glukos, då glukos ger näring till hjärnan, nervsystemet och alla kroppens celler. Varje muskel i kroppen behöver glukos (Se filmen "Game Changer" om elitidrottare som får bättre resultat med vegankost). 
 
Dock behöver vi inte glukos från socker, raffinerat rörsocker, sackaros, laktos eller andra sötningsmedel  som är onyttigt. Däremot är det bra för oss med fruktsockret som kommer från frukt och bär.
 
Tyvärr menar en del att man inte ska äta  frukt, då inte fruktosen anses vara bra. 
Det har gjort att många är rädda för att äta frukt och fruktkonsumtionen har minskat. Studier som visat på en negativ effekt av fruktos har gjorts på High-fructose-cornsyrap som är gjort på Majs och som används i söta drycker som läsk m.m. och denna fructose är något helt annat en den fruktos som finns i frukt och bär.  Andra menar att frukt skulle vara skadligt för levern och ge fettlever. Fettlever hänger inte ihop med att vi äter för mycket frukt utan som namnet säger att vi äter för mycket fett.
 
Frukt och bär innehåller mycket antioxidanter som förhindrar oxidation – orsaken till inflammation och åldrande.
Då frukt och bär innehåller fiber, fytokemikalier och antioxidanter som reservatrol m.f. blir sockret som finns i frukt och bär inte skadligt. Även vid cancer är det bra att äta frukt. Cancercellerna kan inte använda sockret i frukt eftersom det sockret innehåller polyfenoler, bland annat reservatrol och andra antioxidanter.

Frukt har en avgörande betydelse för tarmhälsan som i sin tur har en avgörande betydelse för immunförsvaret.
Pektin i äpplen och skalet, fruktköttet och fibrerna i fikon och dadlar är till exempel fantastiskt effektiva för att döda och/eller transportera bort allt som inte hör hemma i mag-tarm-kanalen som candida, mask och andra parasiter. Blåbär i sin tur är ett superbär, den mest läkande av alla frukter och bär, då den är den mest antioxidanta mat vi kan äta.

Antioxidanterna i frukt kan till och med vända åldrandeprocessen.
Så om du vill se yngre ut, känna dig yngre och leva längre - ät blåbär - och vindruvor, plommon, apelsiner och alla annan frukt!
 
Det är bra väldigt bra att använda naturliga sötningsalternativ som t.ex.
dadlar, fikon, aprikoser, rå honung, lönnsirap, russin, torkad ananas och lakritsrot.

Näringsterapi
Hos mig som Näringsterapeut får du råd om hur du kan använda maten som din medicin och om tillskott och örter som kan vara till hjälp för att komma åt det som kan vara orsaken till dina symtom.

bottom of page