Matöverkänslighet

Färska kronärtskocka Pizza
 


Många människor får inte en omedelbar reaktion mot det de överkänsliga mot, utan får istället en så kallad fördröjd inflammatorisk reaktion där symtomen uppstår först efter ett par timmar eller till och med ett par dagar efter att man har ätit ett specifikt födoämne.


Vid överkänslighet ser man inget på en allergitest som visar IgE-reaktioner. Vid allergier kommer reaktionen snabbt efter kontakt med allergenet, medan det vid överkänslighet blir en fördröjd reaktion så kallad IgG-reaktion. 

Även om man äter hälsosamt och nyttiga födoämnen kan födoämnesöverkänslighet skapa låggradig inflammation i kroppen, vilket i sin tur kan vara orsaka till många hälsoproblem. 

Symtom vid överkänslighet kan vara: 

Huvudvärk och migrän 

Återkommande öronvärk och krupp 

Hudproblem som akne

Trötthet

Depression

Ångest och oro 

Hyperaktivitet hos barn 

Återkommande munsår 

Muskelsmärtor och ledsmärtor 

Reumatism 

Illamående, diarré eller förstoppning 

Uppblåsthet i magen, magont, kroniska matsmältningsbesvär 

Tarminflammationer

Övervikt


Livsmedel som är vanligt att få överkänslighetsreaktion av är:

  • Komjölksprodukter, som ost, mjölk, grädde m.m.

  • Vete och alla sädesslag med gluten

  • Ägg

  • Soja

  • Choklad

Eliminationskost

Ett sätt att ta reda på om man är överkänslig för något livsmedel är att under en period äta enligt en eliminationskost, för att se om man mår bättre med en annan kost. Många blir förvånade hur stor skillnad det blir för måendet både psykiskt och fysiskt när man följer en sådan kost. Där efter kan man sakta föra in ett och ett livsmedel igen för att se vilka livsmedel det är som gör att symtomen kommer tillbaka.

ImuPro-analys

Ett annat sätt att ta reda på om har en matöverkänslighet är att göra ImuPro analys. Vid en ImuPro-analys diagnostiseras den IgG-förmedlade, fördröjda, så kallade typ III födoämnesallergin. IgG-mätning av den här omfattningen görs inte i dag inom den svenska sjukvården. Oftast vet man inte om att man har en typ III födoämnesallergi p.g.a den fördröjda reaktionen.


ImuPro-konceptet utvecklades i Tyskland baserat på den kända och pålitliga analystekniken E.L.I.S.A.. Med hjälp av denna analysmetod mäts halten av IgG antikroppar i blodet för bestämda födoämnen. Analysen utförs i ett tyskt laboratorium som är specialiserat på den här typen av test.

ImuPro Screen 

Analyserar 44 av de vanligast förekommande födoämnena såsom mjölk och mjölkprodukter, sädesslag och ägg. Du får med en utförlig rapport med lättöverskådligt resultat. Nutritionsguide medföljer inte.


ImuPro Basic 

Analyserar de 90 vanligaste födoämnen såsom kött, grönsaker, frukt, sädesslag, mjölkprodukter och ägg. 

Utöver en utförlig rapport med lättöverskådligt  och detaljerat resultat får du även med din personliga nutritionsguide med rekommendationer för en 4-dagars rotationsdiet.


ImuPro Complete

Analyserar 270 födoämnen och tillsatser (inklusive de 90 som ingår i ImuProBasic)  Till ImuPro Complete medföljer en utförlig rapport med lättöverskådligt och  detaljerat resultat. Du får även med din personliga nutritionsguide med rekommendationer för en 4-dagars rotationsdiet och en receptbok som är anpassad efter ditt resultat.

Näringsterpi hos Hälsovägvisaren

Hos mig som Näringsterapeut kan du få hjälp med hur du äter enligt en eliminationskost eller få hjälp med att göra en ImuPro-analys. Du får också råd om läkande mat, örter och tillskott för att komma åt det som kan vara orsaken till de symtom du har.