top of page

Matöverkänslighet

Färska kronärtskocka Pizza


Många människor får inte en omedelbar reaktion mot det de överkänsliga mot, utan får istället en så kallad fördröjd inflammatorisk reaktion där symtomen uppstår först efter ett par timmar eller till och med ett par dagar efter att man har ätit ett specifikt födoämne.


Vid överkänslighet ser man inget på en allergitest som visar IgE-reaktioner. Vid allergier kommer reaktionen snabbt efter kontakt med allergenet, medan det vid överkänslighet blir en fördröjd reaktion så kallad IgG-reaktion. 

Även om man äter hälsosamt och nyttiga födoämnen kan födoämnesöverkänslighet skapa låggradig inflammation i kroppen, vilket i sin tur kan vara orsaka till många hälsoproblem. 

Symtom vid överkänslighet kan vara: 

Huvudvärk och migrän 

Återkommande öronvärk och krupp 

Hudproblem som akne

Trötthet

Depression

Ångest och oro 

Hyperaktivitet hos barn 

Återkommande munsår 

Muskelsmärtor och ledsmärtor 

Reumatism 

Illamående, diarré eller förstoppning 

Uppblåsthet i magen, magont, kroniska matsmältningsbesvär 

Tarminflammationer

Övervikt

Eliminationskost

Ett sätt att ta reda på om man är överkänslig för något livsmedel är att under en period äta enligt en eliminationskost, för att se om man mår bättre med en annan kost. Många blir förvånade hur stor skillnad det blir för måendet både psykiskt och fysiskt när man följer en sådan kost. Där efter kan man sakta föra in ett och ett livsmedel igen för att se vilka livsmedel det är som gör att symtomen kommer tillbaka.

ImuPro-analys

Ett annat sätt att ta reda på om har en matöverkänslighet är att göra ImuPro analys. Vid en ImuPro-analys diagnostiseras den IgG-förmedlade, fördröjda, så kallade typ III födoämnesallergin. IgG-mätning av den här omfattningen görs inte i dag inom den svenska sjukvården. Oftast vet man inte om att man har en typ III födoämnesallergi p.g.a den fördröjda reaktionen.


Näringsterpi hos Hälsovägvisaren

Hos mig som Näringsterapeut kan du få hjälp med hur du äter enligt en eliminationskost eller få hjälp med att göra en ImuPro-analys. Du får också råd om läkande mat, örter och tillskott för att komma åt det som kan vara orsaken till de symtom du har.

bottom of page