Om olika näringsämnen betydelse för kroppens funktioner

grönsaker
Stuffed Avocado
Musli Mix
Fresh Produce
Green Juice
Patient on Scale
 
Apple%20Harvest_edited.png

Vitaminer och mineralers förhållande till varandra
Eftersom vitaminer och mineraler har in inverkan på varandra så behöver man äta ett multivitamin /mineraltillskott om man vill ta extra av någon vitamin eller mineral. Dels för ökat upptag men också för att inte nya obalanser ska uppstå.


Det bästa är att kolla hur ens vitamin- och mineralbalans är via en Hårmineralanalys och sedan balanserar man mineral och vitaminer efter den. Läs mer om detta under min sida om Hårmineralanalys.

Vill du köpa bra kosttillskott via nätet kan jag rekommendera dig att gå in på Holistics, Bättre Hälsas eller Ekobutikens webb-butiker.

Om olika näringsämnen:
B-vitaminer har en stark påverkan på personligheten. Vid B-vitaminbrist kan man bl. a. bli depressiv, aggressiv eller få förändrad verklighetsuppfattning. B-vitaminbrist kan uppstå på grund av en osund tarmflora eftersom tarmfloran spelare en viktig roll för bildningen av B-vitaminer. B-vitaminer finns bl.a. i råris, nötter och frön.


C-vitamin är en viktig antioxidant. C-vitamin behövs för att immunförsvaret ska fungera effektivt och för att kunna bekämpa förkylningsvirus samt förbättra den allmänna motståndskraften. C-vitamin är avgiftande, antiallergen och antibakteriell. C-vitamin finns rikligt i acerolabär, nypon, svarta vinbär, persilja, pepparrot, broccoli och grön paprika.


A-vitamin är en antioxidant som ger cellerna styrka mot virus, stärker tymuskörtelns funktion samt förebygger vissa cancerformer liksom hjärt/kärlsjukdomar. 


E-vitamin är en antioxidant som neutraliserar de skadliga effekterna av gifter i kroppen och stärker motståndskraften mot infektioner och ökar cirkulationen samt fortplantningsförmågan. E-vitamin finns i sötpotatis, tomater, avokado, hasselnötter, mandel, paranötter, solrosfrön och havregryn.


Magnesium är ett mineral som nästan alla har brist på, dels p.g.a. att vi äter magnesiumfattig kost men också p.g.a. att Magnesium förloras med urinen när man är stressad. Under perioder av stress kan man förlora mer än hälften av sitt Magnesiumlager. Magnesiumbrist gör att irritationströskeln blir lägre och att man lättare oroar sig för saker och ting. Detta kan ge en inre malande oro, svårigheter att sova och att man spänner sig mycket i situationer som inte skulle kännas påfrestande om man hade normala Magnesiumnivåer i kroppen. Magnesiumbrist ökar skadorna på hjärt/kärlsystemet.  Magnesium finns rikligt i gröna blad, mango, sötmandlar, cashewnötter, spenat och bananer.

Kalcium finns riktigt i citrusfrukter


Zinkbrist är också mycket vanligt, Zink är viktigt för ett fungerande immunförsvar samt ingår i många enzymer som bland annat har viktiga funktioner i vår matsmältning och hjärna. Zinkbrist ger en sämre smakupplevelse och leder till förlorad aptit, brist är vanligt vid anorexi. Zink påverkar också hormoner och brist på Zink kan leda till PMS t.ex. att man dagarna före mens blir arg för småsaker eller gråter lätt. Zink finns rikligt i pumpafrön.


Krombrist är vanligt, det behövs för att blodsockret ska kunna omvandlas till energi, är avgörande för insulinets optimala funktion och på så sätt blodsockerbalansen. Krom kan minska suget efter sött och öka fettförbränningen. Krom ökar styrka i både binjurarna, sköldkörteln och bukspottkörteln. Krom finns i bl.a. algen spirulina.


Järn är väldigt svårt för kroppen att omvandla inaktivt sköldkörtelhormon till aktivt utan tillräckliga järndepåer. Dock ska man vara försiktig att med att äta järntillskott då det kan leda till ökad oxidering och benägenhet för mer virusinfektioner. För att öka järnintaget ät istället spirulina, spenat, korngräs, mangold, pumpafrön och torkade aprikoser (sulfitfria).

Natrium, kalium och klor, dessa mineralsalter bidrar till att skapa den elektricitet som finns i hjärtat och hjärnan och som styr alla andra organ i kroppen, de gör också att njurar och binjurar fungerar samt att det produceras saltsyra i magsäcken som bryter ner det vi äter så vi kan absorbera det. Biotillgängliga mineralsalter finns i citroner, kokosvatten, selleri och spenat.

Jod har en virus- och bakteriehämmande effekt i våra kroppar, personer med brist på jod är mer mottagliga för bakterie- och virusinfektioner. Några allvarliga tecken på ett nedsatt immunförsvar på grund av jodbrist kan vara kronisk urinvägsinfektion, kronisk bihåleinfektion, lunginflammationer, magsår, bronkit, svamp på finger- och tånaglar och infekterade skär och skrapsår. Jod är desinficerande och kan användas för att desinficera sår och förebygga infektioner. Jod är väldigt viktigt för personer med nedsatt sköldkörtelfunktion, då jod är nödvändigt för sköldkörtelns hormonproduktion. Jod behövs också som stöd för kroppens avgiftning av giftiga tungmetaller men är även ett stöd för kroppen mot den strålning vi utsätts för från t.ex. röntgen och mobiltelefoner.


Jodberikat salt är inte ett säkert sätt att få i sig tillräckligt av jod via och det vita saltet är inte bra för oss att äta.


Jod finns mycket i havsgrönsaker som dulse, kelp, spirulina och blåstång och som kan vara en stor hjälp för att stärka immunförsvaret. Det är ingen risk att jodtillskott orsakar en överproduktion av sköldkörtelhormoner men det behövs inga höga doser då det är ett spårmineral. Börja i liten dos då det inledningsvis kan ge en avgiftande reaktion, inta gärna i flytande form som Atomiskt jod.


Antioxidanter, är vissa vitaminer, mineraler och aminosyror som t.ex.A-, C- och E-vitamin, Selen, Zink, Mangan, Koppar, Betakaroten, Glutation. Dessa behöver vi för att ta hand om fria radikaler som bildas av luftföroreningar, rökning, droger, strålning, inflammation, hårdträning och toxiner (gifter). Toxiner kan vi bl.a. få i oss via mat som innehåller bekämpningsmedel och andra kemikalier som används för att bevara livsmedel. Om fria radikaler ej slukas leder de till sjukdom eller nedsatt funktion i kroppen. 

Antioxidanter finns rikligt i frukt och grönsaker. I frukt och grönsaker finns också fytokemikalier, växtämnen som starkt främjar kroppens tillväxt, försvar, självläkning och rening, fytokemikalier är också antioxidanter.


Exempel på fytokemikalier är:

Karotenoider är starkt gula eller röda i färgen som tomater, morot och paprika. Dit hör betakaroten som har immunförstärkande egenskaper, sänker LDL-kolesterol och är inflammationshämmande vid reumatism.


Lykopen är en annan karotenoid som motverkar cancerframkallande ämnen och förebygger prostatacancer. Lykopen finns rikligt i tomater, vattenmelon, blodgrapefrukt.


Glukosinolater blockerar cancerframkallande ämnen, stimulerar avgiftningen, reparerar enzymer i kroppen och hämmar delning av cancerceller. Finns i broccoli, brysselkål, vattenkrasse, blomkål, grönkål, savojkål och är förmodligen det bästa man kan äta om man vill förebygga cancer.


Antocyanin stärker blodkärlen och förbättrar blodcirkulationen och flödet av näringsämnen i kroppen. Finns i blåbär, är förmodligen en av anledningarna till att blåbär kan förbättra synen och skydda mot demens, hjärt/kärlsjukdomar och stroke. Finns även i hallon, körsbär och röda vindruvor.


Polyfenoler har en kraftig antioxidant effekt och kan hjälpa till att blockera cancerframkallande ämnens aktivitet. 
Finns rikligt i bl.a. grönt te som också innehåller teanin vilket har en lugnande inverkan.


Pyknogenol är en mycket kraftig antioxidant som finns i vindruvskärnextrakt.


Exempel antioxidant aminosyra:

Glutation är en svavelbärande aminosyra. Glutation används i kroppens avgiftning av tungmetaller, skyddar mot strålning, minskar tumörer och den är också avgiftande för levern. 
Glutation finns rikligt i avokado, sparris och i valnötter. Svavelrik mat stödjer kroppens avgiftning, svavel finns rikligt i kål, brysselkål, lök och vitlök.

Näringsterpi hos Hälsovägvisaren

Hos mig som Näringsterapeut kan du få hjälp att göra en hårmineralanalys för att se om du obalans mellan olika mineraler eller belastning av tungmetaller. Jag ger råd om hur du kan balansera med kost och tillskott för att stärka kroppen utifrån hårmineralanalysen samt andra råd om hur du kan använda maten som medicin och råd om örter och tillskott som kan vara bra för dig utifrån de besvär som du har.