Växtbaserad kost

Optimerar vår hälsa och få sjukdomar att gå tillbaka!

Hälsovägvisaren är en/ett certifierad(t) Dietist som har tjänstgjort i Stockholm sedan 2000. Genom omfattande och individuella rådgivningssessioner får varje klient en personlig kostplan, vilken är utformad för att hjälpa dem att nå och bibehålla sina hälso- och fitnessmål. Detta för att Hälsovägvisaren tror på att ersätta dåliga vanor med bra, vilket främjar hälsosamma livsstilsvanor som gör att du ser bättre ut och mår bättre under resten av ditt liv. Hör av dig idag så får du veta mer.

Musli Mix
 

Växtbaserad kost stödjer kroppens självläkande förmåga!


I boken "Kinastudien" redogör Colin Campbell för den kunskap som han erhållit under de 50 år som han forskat. Colins projekt som har kommit att kallas Kinastudien, kartlade samband mellan sjukdomar och kost-livsstilsfaktorer på den kinesiska landsbygden - samt på senare tid - även i Taiwan. Studien hade efterhand 8000 statistiskt säkerställda samband mellan olika kostfaktorer och sjukdomar.

Det som gjorde studien anmärkningsvärd var att det fanns så många relevanta kopplingar mellan kost och sjukdom som pekar mot samma slutsats:


Människor som åt mest animalisk mat drabbades av flest kroniska sjukdomar! Även ett relativt lågt intag av animalisk kost förknippades med ogynnsamma effekter. Människor som åt mest växtbaserad kost mat var friskast och undgick oftast kroniska sjukdomar.

Studierna visade att mat med lågt proteininnehåll hämmade utvecklingen av cancer. Proteinets effekt var så kraftfullt att de vid studierna kunde slå på och stänga av cancertillväxten bara genom att justera mängden protein i maten. De fann dessutom att inte alla proteiner hade samma effekt.


Det protein som mest gynnade alla stadier i cancerprocessen var mjölkproteinet kasein, som utgör 87% av proteinet i komjölk. Säkra proteiner verkade finnas i växter.

Resultaten av annan forskning visade också att utvecklingen av hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och övervikt kan vändas med hjälp av en sund kost. Även olika former av cancer, autoimmuna sjukdomar, skelett- och njursjukdomar samt sjukdomar i ögonen och hjärnan hos äldre påverkas av kosten. Den kost som visade sig kunna vända och/eller förebygga förloppet hos dessa sjukdomar var den växtbaserade och oraffinerade kosten. Resultaten var helt entydiga!

Vi har vilseletts att tro att vi får proteinbrist om vi inte äter en viss mängd animaliska produkter. Dock är det så att vi människor behöver betydligt mindre protein än vi har vilseletts att tro. Människans tarmsystem liknar de växtätande däggdjurens och är därmed mycket längre än tarmsystemet hos köttätande djur. De animaliska livsmedlen hinner inte passera genom människans tarm innan förnyelseprocessen inleds. Genom denna förruttnelse sänds giftiga gaser och ämnen ut i blodet. Där blir de till slagg- och avfallsprodukter som ligger kvar i tarmar. 

Växtbaserad och basbildande kost

Vegetabiliskt Protein

Vi människor behöver betydligt mindre protein än vi ofta tror, t.ex. gorillor får allt sitt protein via gröna bladgrönsaker och bananer, de blir stora och starka på det. Världshälsoorganisationen (WHO) har angett att vi behöver 5-15 procent protein dagligen beroende på fysik och aktivitet. Grönsaker innehåller 20-50% protein, nötter och frön 10-25 procent och frukt ca 5 procent. Lättillgängligt och lättupptagligt vegetabiliskt protein finns i groddar, nötter, frön, kärnor, grönsaker, frukt, tång och alger.


Gröna blad och betydelsen av syre

I det gröna finns rikligt med klorofyll, som är som solljus i flytande form och bär med sig betydande mängder syre.  Groddar – som också kallas ”ungdomens källa” är väldigt proteinrika, innehåller enzymer, zink och selen och är stärkande för immunförsvaret. Groddar består av biofotoner (bio betyder liv och foton = elektromagnetisk) som vid regelbundet och gärna dagligt intag tillför kroppen ett högt bioenergiskt värde som stöder kroppens funktioner och förebygger samt reparera defekta områden och organ. Groddar innehåller också rikligt med syre, liksom alla gröna blad, som kroppens celler inte kan leva eller andas utan.  


Nobelpristagaren Otto Warburg, fick Nobelpriset 1931, då han visade att cancerceller inte kan leva i närvaro av syre. Cancer kan bara existera i en syrefattig och syrahaltig miljö - inte i en basisk miljö. I uppvärmd mat har syret förstörts men groddar är både syrerika och basiska samt fulla av gnistrande liv och energi.

Basbildande mat = växtbaserad mat

Ju mer inflammation som finns i kroppen desto mer basbildande kost behöver vi äta.  75 % basbildande är grundrekommendationen men vid inflammation av olika slag, värk och smärta är det bra att öka den basbildande delen till 80 – 90 %.


Basbildande är:

Frukt, bär, torkad frukt, örter, citron, grönsaker, groddar, gröna blad, mandel, rotfrukter, potatis, hampafrön, alger som spirulina, kelp, dulse, ”gräs” som korngräs m.m.


Syrabildande är:

Kött, fisk, fågel, ägg, baljväxter, säd av olika slag, ost, kaffe, socker, alkohol.


Grundregeln är att frukt och grönsaker ger en basisk reaktion medan övrigt ger en sur reaktion. En diet bestående av mycket kött, fisk, fågel, ägg, mjölk, sädesslag, kaffe och raffinerat socker är starkt syrabildande.


Syrabildande mat ger tendens till försurning. Med försurning av kroppen menas inte försurning av blodet utan av vävnaderna. Om man äter ett överskott av denna mat lagras syror i vävnaderna, för att balansera effekten av den syrabildande kosten upplöses benvävnaden (som är basisk) varpå kalcium och magnesium vandrar ut i blodet och till vävnaderna. Vilket kan orsaka osteoporos.  För ett förhindra att kalcium lagras i vävnaderna, istället för att ge ett starkt skelett måste man minska intaget av syrabildande mat och öka intaget av basbildande mat. 

Försurning i kroppens ger minskad elasticitet och minskar utrensningen av slaggprodukter vilket leder till besvär med stelhet, spända muskler, värk, huvudvärk, trötthet, irritation, hudklåda m.m.


Många blandar ihop syrabildande mat och sur mat. Socker innehåller inga syror och smakar inte surt, vete smakar inte heller surt, ändå är dessa livsmedel starkt syrabildande. Citron smakar surt och innehåller syror men har en basisk effekt på kroppen p.g.a. innehållet av basbildande mineraler.

Kalcium

Vi har fått veta att vi behöver dricka mjölk för att få i oss kalcium till skelettet men är det så? Om man frågar sig var kor får kalcium och protein ifrån så är det från gräs och andra vegetabiliska källor. Gröna bladgrönsaker, nötter, frön, tång och alger är de allra bästa naturliga kalciumkällorna, eftersom de alla enkelt tas upp i tarmarna och sedan i blodet. Bra livsmedel som innehåller kalcium är exempelvis tång, alger, spenat, kål, broccoli, morötter, apelsiner, grapefrukt, russin, aprikoser, dadlar, fikon, mandlar, cashewnötter, valnötter, paranötter, sesamfrön och solroskärnor.

Frukter och bär - Antioxidanter

Frukt och bär innehåller mycket antioxidanter som förhindrar oxidation – orsaken till inflammation och åldrande. Då frukt och bär innehåller fiber, fytokemikalier och antioxidanter som reservatrol m.f. blir sockret som finns i frukt och bär inte skadligt. Sockret i frukt bryts ner fort och är ute i blodbanan inom några minuter, vilket innebär att det inte orsakar problem i tarmkanalen.


Fettrik kost - belastande

Hög protein- och fettrik kost är en belastning för blodet, levern och avgiftningen. Hög andel fett i kosten ger högre blodfetter och gör blodet mer trögflytande, vilket gör att syrehalten i blodet minskar. Mycket med fett i blodet gör att det blir svårare för levern att sköta sitt jobb med avgiftningen, då den istället behöver utsöndra galla för att bryta ner fett. När levern överbelastas av fett skickas en del överflödigt fett vidare till lymfsystemet som försvagas och de vita mördarcellerna i lymfvätskan får svårare att bekämpa virus och bakterier. Det är därför sämre för leverns avgiftning och immunförsvaret med en hög protein- och fettkost, i köttet finns nämligen rikligt med fett, vilket man inte alltid tänker på.


Det är bra att känna till att för fläskfett tar det generellt 12–16 timmar att brytas ner efter en måltid, andra animaliska fetter tar 3–6 timmar och för växtbaserat fett tar det 1–3 timmar att brytas ner. Det är därför mycket hälsosammare med en kost som innehåller mer av det växtbaserat fettet bl.a. växtbaserad Omega 3 och kokosolja.


Omega 3

Omega 3 är en mycket hälsofrämjande fettsyra och som är antiinflammatorisk. Omega 3 finns i bland annat linfrön (gärna krossade), linfröolja, pumpakärnor, sesamfrön, avokado, valnötter, hampafrön, hampafröolja, paranötter, groddar, alger, tång och mörkgröna bladgrönsaker som grönkål och spenat.


Kokosoljan

De medellånga fettsyrorna i kokosoljan är lätta för kroppen att absorbera och smälta. I motsats till andra fetter är de inte påfrestande för matsmältningen. De erbjuder snabb energi och främjar kroppens självläkande förmåga, är anti-inflammatorisk, stabiliserar blodsockret och stimulerar immunförsvaret.  Laurinsyra är en av huvudorsakerna till att Kokosoljan är mycket hälsosam. Den omvandlas i tarmen till monolaurin, som skyddar mot virus- och bakterieangrepp, såsom herpes simplex, cytomegalovirus (CMV), influensa, mässling, stafylokocker och streptokocker. Dessutom har monolaurin kraft att inaktivera mikrober som t.ex. mögel genom att upplösa deras fettmembran. Kokosoljan är mycket motståndskraftig i samband med uppvärmning, den oxiderar först vid 198 grader är därför den enda oljan som är acceptabel vid stekning och bakning. 

Upphettning av mat

AGE och ALE är en typ av ämnen som bildas vid upphettning av mat, närmare bestämt när protein gifter sig med antingen socker eller fett och bildar produkterna AGE och ALE. Att konsumera dessa ämnen i större mängder är så pass skadligt att det kan likställas med att röka med magen. Dessa substanser bidrar till att öka inflammationen i kroppen och därmed även uppkomsten av kroniska sjukdomar. För att undvika dessa skadliga ämnen behöver man sluta med att steka, rosta och tillaga maten i höga temperaturer! En stor del en kost är bra att basera på råa plantor, men man behöver inte begränsa sig till enbart raw food. De bästa metoderna för laga mat på är att koka eller ångkoka, samt att tillaga i ugn på låg värme – gärna under 100 grader – under längre tid.Läs om hälsosam kost och växtbaserad mat i dessa böcker:

  • ” FOOD PI+/RMACY” av Lina Nertby och Mia Clases utifrån Stig Bengmarks forskning.

  • ”FOOD PI+/RMACY, Kokboken, En antiinflammatorisk receptsamling framtagen i samarbete. med tarmfloran. Stärker ditt immunförsvar”, av Lina Nertby och Mia Clases.

  • ”Pigg och glad med RAWFOOD” av Vibeke Amdisen.

  • ”RAW FOOD”, av Erica Palmcrantz, Irmela Lilja.

  • ”Grönt för livet”, av Viktoria Boutenko.

  • ”Groddar, skott och mikrogrönt”, av Lina Wallentinson.

  • ”Kinastudien, med uppseendeväckande resultat för viktminskning och långsiktig hälsa” Den mest omfattande näringsstudien någonsin. Av Colin Campbell Ph.D. och Thomas M. Campell.

  • ”Kostguiden, upptäck de dolda läkande krafterna i frukt och grönsaker och vilka symtom och tillstånd de kan lindra” av Anthony William.

Näringsterpi hos Hälsovägvisaren

Hos mig som Näringsterapeut får du råd om hur du kan använda maten som medicin och råd om örter och tillskott som kan vara bra för att komma åt det som kan vara orsaken till de besvär du har.