RAW FOOD!

Varför är det bra att äta rå kost?

 
grön Goodness


 

Raw food, eller råkost, är mat som inte upphettats över 40–45 grader.

De flesta råkostare/rawfoodare ser sin diet som helt vegansk samt gluten- och laktosfri. Man utesluter alltså kött-, fisk-, mejeri- och spannmålsprodukter. Kvar har man frukter, grönsaker, bär, örter, rötter, nötter, frön, alger och groddar. Syftet med raw food är att äta så naturlig och hel mat som möjligt. På så sätt bevarar man näringen och energin som helt eller delvis förstörs då mat processas eller hettas upp. Ju mer råkost din diet består av, desto bättre. Redan vid 50 procent raw food märker du stor skillnad. 


Varför bör vi äta raw food?

Vi människor mår bra av att äta så naturlig mat som möjligt, den mat som evolutionen gjort oss lämpade för. Att äta mat som är processad är som att läsa en bok där meningarna kastats om. Du kanske förstår vad det står, men det är jobbigt och tar tid att läsa. På samma sätt reagerar din kropp mot processad mat. Den kan hantera det (vår kropp är otroligt tålig) men mår inte alltid bra av det. Om man drar principen att äta så naturlig och oprocessad mat som möjligt hamnar man i raw food. Det enda man gör är att frysa, torka och mixa maten. 


Vad är historien bakom raw food?

Den moderna forskningen kring raw food började 1897 då doktor Max Bircher-Benner blev inspirerad av Pythagoras diet och började experimentera med råkost för att bota sjukdomar i sin klinik. Under hela 1900-talet finns en rad spännande exempel på forsking och praktiskt tillämpning av råkost inom läkarvetenskapen, men det var Ann Wigmore som på 60-talet gjorde dieten populär för allmänheten. Hennes diet heter Levande föda och lägger större vikt på groddning och blötläggning (av till exempel fröer och nötter för att aktivera de sovande enzymerna) än vad raw food gör. Raw food är en något förenklad variant av Levande föda, men Ann Wigmore ses ändå som skaparen av den moderna raw food-kulturen. 


Är all lagad mat dålig?

Det finns många faktorer att ta hänsyn till om man vill äta bra mat. Rena, ekologiska och naturliga råvaror som tillagas med kärlek är grunden, men de flesta skulle må bra av att äta mer vegetabilier som inte är upphettad eller processad. 


Vad menas med matens livsenergi?

Förutom proteiner, fett, kolhydrater, mineraler och vitaminer behöver vi också livsenergi. Alla levande celler utsänder biofotoner. Det kallas även livsenergi. (I Kina heter det qi. I Indien prana.) Mat med livsenergi ökar vår egen livsenergi. Processad och upphettad mat saknar helt elektromagnetisk strålning och kan på sikt dränera din egen livsenergi. I raw food finns livsenergin kvar.


Hur börjar man med Raw Food?

Ett sätt är att byta ut en måltid om dagen. Frukost och lunch brukar vara enklast. Gör du det har du redan 25–30 procent Raw Food i din kost. Öka, steg för steg, inslaget av frukt och grönt i din kost. Ät din gamla mat, men låt halva tallriken bestå av sallad till exempel. Ett smart knep är att byta ut godis och kakor mot raw food-godis. 


Hur får man med sig familjen?

Man kan bara byta livsstil om man är redo för det. Att du är redo betyder inte att din familj är det. Tvinga dem inte och ge dem inte dåligt samvete, utan överraska dem med mat som är så god att de aldrig skulle gissa att det är råkost. Enklast är att lära sig göra godis och kakor av nyttiga nötter och fröer. Det är enkelt och smakar bättre än det du köper i affären (även barn gillar det). 


Vad gör jag när jag är bortbjuden?

Alla som börjar experimentera med raw food ställs snart inför utmaningen att bli bjuden på middag hos släkt och vänner. Många fuskar med gott samvete när de är bortbjudna, men inte alla.  De flesta kan fia en sallad, så ett bra knep är att ta med en god dressing (se recept på baksidan) som piffar upp och gör salladen mer matig. En annan bra metod är att ta med en god raw food-paj eller kakor och glass som man dessutom kan bjuda på. Som råkostare får du äta kakor och godis med gott samvete. Allt du gör är ju nyttigt! Därför kan efterrätten som du bjuder på även fungera som din huvudrätt. Sist men inte minst är det bra att vara öppen och berätta om din diet och ta gärna med godsaker att bjuda på. Dina vänner kommer att bli förvånade över hur god maten faktiskt är.


Är raw food dyrt?

Ja ... men mest nej! Visst, det kan innebära en ökad kostnad under en övergångsperiod, innan du har ett basutbud av varor i ditt skafferi. Dessutom har man ofta en period då man köper mycket frukt och grönsaker och testar olika typer av "superfood", samtidigt som man köper sin gamla mat.  Men i längden är kostnaden den samma. Du slipper ju köpa en massa annan mat som också kostar pengar.


Får man tillräckligt med näring?

Du kommer bli förvånad över hur många som kommer att undra om du får tillräckligt med näring om du går över till raw food. När du lagar mat förstörs stora delar av proteinerna, vitaminerna, mineralerna och fytonäringsämnen. Dessutom förstörs enzymerna. Genom att äta raw food är det enklare att få näring via maten. Varför blir då folk rädda att du ska få näringsbrist när du helt eller delvis går över till raw food? Gabriel Cousens talar om "Culture of Death", dödens kultur – att vi är så indoktrinerade av konsumtionssamhället att all frigörelse från den möter motstånd. Läs mer på gabrielcousens.com   


Vad gör nötallergiker?

Nötter används mest i kakor och godis. Om du har svårt för mandel kan du blötlägga dem över natten och skölja dem med en sil så försvinner mycket av garvsyran i skalet som kan irritera. Efter blötläggning kan du även skala dem. Om du inte tål råa valnötter men kan äta upphettade rekommenderar vi dig att testa blötläggning. I alla recept som innehåller nötter kan du byta ut dem mot sesamfrön, solrosfrön och melonkärnor. Observera att pinjenötter är frö från tall och ingen nöt.


Får man inte brist på B-12?

En stor del av befolkningen har brist på B-12. Statistiskt sett verkar köttätare lida lika stor brist som vegetarianer/veganer. En bra tarm och god tarmflora gör upptaget av B-12 bättre, och det får du lättare via raw food. 


Får man tillräckligt med protein?

Folk som inte äter raw food undrar alltid hur man får protein. Svaret är att det finns mer protein per kalori i bladgrönt än i kött. Andra bra källor är nötter, chia, hampa, quinoa och alger.  Varje enskild måltid behöver inte innehålla komplett protein (som har alla essentiella aminosyror). Däremot är det viktigt att du får tillräckligt med alla essentiella aminosyror under en vecka. Det får du om du äter raw food. Dessutom finns komplett protein i chia, hampa och quinoa samt många alger, till exempel chlorella.  Svaret är alltså ja.

Det är inte svårt att få tillräckligt med protein via raw food.


Hur får man Omega-3?

Måste man äta fiskar eller valar för att få omega-3? Nej, det finns gott om omega-3 i bladgrönsaker samt linfrön, chiafrön och hampafrön. Den bästa källan till vegetabiliskt omega-3 är kallpressad linfröolja. Observera att linfrö är för hårt (även när du krossat dem) för att kroppen ska kunna ta upp omega-3. Det måste vara kallpressad olja. Från växtriket får vi omega-3-fettsyran ALA som kroppen själv konverterar till bland annat EPA och DHA (som finns i fisk). Konverteringen involverar fyra olika enzymer och sker i flera steg som bildar olika typer av omega-3-fettsyror som är bra för dig. Konverteringen fungerar bättre ju mer näring du har i kroppen eftersom enzymer behöver näring. Med största sannolikhet är det därför som vegetarianer har bättre konverteringsgrad än köttätare?


Vad är enzymer?

Enzymer är proteiner som används vid varje funktion och varje kemisk process i vår kropp, bland annat för att smälta mat, konvertera omega-3 och reparera ditt DNA. Utan enzymer, inget liv! Vi föds med en begränsad enzymbildande potential, och vår potential att tillverka egna enzymer minskar med åldern, delvis på grund av processad mat. Enzymer finns i frukter och grönsaker och de hjälper till att smälta maten. Hettar du upp maten förstör du enzymerna. När du äter "död mat" måste kroppen därför ta av sitt eget förråd av enzymer för att smälta och bearbeta maten. När du äter levande mat tillför du istället enzymer.


Var hittar jag mer information?

 • Gå till holistic.se/rawfood. Där finns det mycket gott att hämta! 

 • Sedan rekommenderar vi greenroomsverige.com . Det är Sveriges största webbkollektiv för raw food. 

 • Ett annat bra tips är råkost.se som är Sveriges största receptbank och receptbytarsajt för raw food. Där finns även en raw food-restaurangkarta över Skandinavien.

 • Sist men inte minst rekommenderar vi Erica Palmcrantz fantastiska kockböcker på svenska. Läs mer på rawfoodbyerica.se 


Hur groddar jag?

Groddning är ett enkelt sätt att skapa livskraft och näringsrika tillskott själv hemma. Och dessutom är det med de flesta sorter väldigt enkelt att grodda själv hemma, även om det kräver lite planering.

 • Häll valfri mängd frön i en groddburk eller likande (finns att köpa på hälsokosten). Det går bra med en vanlig bunke eller burk också. Tänk på att fröna sväller upp till 4 ggr sin ursprungliga storlek.

 • Fyll på med vatten och låt stå över natten. (Qinoua räcker med 2-3 timmar)

 • På morgonen, häll över fröna i en sil eller ett durkslag. Skölj noga (speciellt bovete). 

 • Placera silen eller durkslaget i en bunke och täck med en tallrik.

 • Vattna dina groddar 2-3 gånger per dag genom att skölja dem noga.

 • Skörda när det har vuxit ut en liten svans. (1-5 dagar beroende på sort)


Hur skottar jag?

Skott är en förlängd groddning. Det går bra att driva upp tex , vetegräs, korngräs och solrosskott. Då gör du så här:

 • Blötlägg fröna enligt punkt 1-3 ovan.

 • Lägg ut fröna på hushållspapper eller liknande, ett tunt lag jord går också bra.

 • Vattna lätt och regelbundet till skotten är redo att skördas.


Hur gör jag mandelmjölk?

Blötlägg 2 dl mandel över natten. 

 • Skölj dem och mixa med 9 dl vatten och en nypa himalayasalt. 

 • Sila. Bäst är att sila i en nötpåse, men en handduk i ett durkslag fungerar också.


Källa: 
Holistic Nybörjarguide till frisk och glad mat - Raw food samt på Holistics hemsida:  Holistic.se/rawfood 

Näringsterapi

Vid en konsultation hos mig som Näringsterapeut får du råd om hur kan använda maten som medicin och jag delar med mig av recept som jag samlat på mig som är veganska och glutenfria, om du vill ha hjälp med det. Du får också råd om hur du med hjälp av kosttillskott och örter kan stödja kroppens läkning.